Management buy-in

Waarom een eigen onderneming starten, terwijl ook een bestaande onderneming overgenomen kan worden?

Beschikt u over goede management kwaliteiten, ondernemerschap en een behoorlijk vermogen? Dan is er een interessant alternatief voor het oprichten van een eigen zaak. Bij een Management Buy-In (MBI) neemt u namelijk (een deel van) een bestaande onderneming over met als voordeel dat u uw managementervaring en ondernemerschap direct kunt benutten.

Bij een MBI zijn perikelen waarmee startende ondernemers te maken krijgen, minder van toepassing. Bij een bestaand bedrijf zijn namelijk al klanten, omzet en gekwalificeerd personeel aanwezig. Dit betekent niet dat een MBI onderschat moet worden. Bij veranderingen die u (als nieuwe eigenaar) wilt doorvoeren, kunt u weerstand verwachten. Zo is bijvoorbeeld het personeel gewend aan de oude eigenaar en kan deze eigenaar essentieel zijn in de relatie met leveranciers en/of afnemers. Ook zult u moeten nadenken over financiering om de MBI mogelijk te maken. Doorgaans bestaat de MBI transactie zowel uit eigen inbreng als externe financiering. Door eigen inbreng toont u persoonlijke commitment voor het slagen van de MBI. Dit is gewoonlijk een voorwaarde voor externe financiers om kapitaal te verschaffen. Door de huidige economische omstandigheden zijn banken voorzichtiger met het verstrekken van een overnamefinanciering. Om de externe financiering rond te krijgen, is het van belang dat u een goed onderbouwd business plan heeft en dit eveneens op overtuigende wijze kunt presenteren aan potentiële financiers.
 
De komende jaren gaat de babyboomgeneratie in groten getale met pensioen. Lang niet alle ondernemers hebben een opvolger klaarstaan. De verwachting is dan ook dat tal van ondernemingen in verschillende sectoren en van verschillende omvang beschikbaar worden voor een MBI. Heeft u de juiste management kwaliteiten en droomt u ervan ondernemer te worden? Dan gaan onze gespecialiseerde adviseurs van Ten Kate Huizinga Corporate Finance graag voor u op zoek naar een passend bedrijf. Bovendien kunnen wij u helpen om financiering te realiseren en begeleiden wij u graag bij het aankoopproces.

Neem voor meer informatie contact op met ons team van ervaren transactieadviseurs.