Management buy-out

Een onderneming overnemen waarin u al jaren werkzaam bent, heeft zo zijn voordelen

Altijd al ondernemer willen worden? U kunt natuurlijk ontslag nemen bij uw huidige werkgever en een nieuw bedrijf vanaf de grond opbouwen. Maar eigenlijk wilt u helemaal niet weg bij het bedrijf waar u nu werkzaam bent. Een mooi bedrijf dat u van binnen en buiten kent, verlaat u immers niet zomaar. Maar u zit wellicht wel tegen het plafond en bent nog ambitieus genoeg. Zou het dan niet geweldig zijn als u het bedrijf waar u al jaren met passie uw werk doet, geheel of gedeeltelijk over kunt nemen?

Omdat de babyboom generatie in grote getale met pensioen gaat, zullen de komende  jaren veel ondernemingen van eigenaar wisselen. Een management buy-out (MBO) is een vorm van bedrijfsovername waarbij een bedrijf geheel of gedeeltelijk wordt overgenomen door het zittende management. Een MBO komt steeds vaker voor als alternatief voor de verkoop aan een strategische partner of bedrijfsopvolging binnen de familiekring.
 
Een MBO biedt u als aspirant-koper de volgende voordelen:
+   U bent volledig vertrouwd met de onderneming en de branche waarin deze actief is.
+   U heeft al contacten met leveranciers en afnemers en u kent het personeel.
+   Het overnametraject kan over het algemeen korter zijn (doordat u vertrouwd bent met de onderneming).
+   De gunfactor kan bij de totstandkoming van de overname een rol spelen door uw relatie met de verkoper. Continuïteit van de onderneming is immers voor een verkoper niet zelden belangrijker dan de hoogte van de verkoopprijs.  
 
Vaak zal het niet mogelijk zijn om de overname volledig uit eigen middelen te financieren. Een bancaire lening, een lening van de verkoper, risicodragend eigen vermogen door een participatiemaatschappij of een combinatie van financieringsvormen is dan nodig om de MBO mogelijk te maken. Zeker nu banken voorzichtiger zijn met het verstrekken van kapitaal is financiering niet zelden een knelpunt bij een MBO. Eigen inbreng van de aspirant-koper is voor veel investeerders een voorwaarde om te participeren. Door eigen inbreng toont u persoonlijk commitment voor het slagen van de MBO.
Wilt u ondernemer worden en overweegt u als manager een MBO? Dan is het raadzaam om een ervaren adviseur in te schakelen. Zeker als u een emotionele band heeft met de eigenaar, heeft u een adviseur nodig die de deal zakelijk bekijkt. Onze gespecialiseerde adviseurs van Ten Kate Huizinga Corporate Finance helpen u graag om de MBO te realiseren en begeleiden u graag gedurende het proces. Zo kunnen wij u helpen bij het overtuigen van financiers, zetten wij ons uitgebreid netwerk in om een passende financier te vinden, maken wij een bedrijfswaardering en kunnen wij u adviseren bij de onderhandelingen met de verkoper.

Neem voor meer informatie contact op met ons team van ervaren transactieadviseurs.